Європейське веб-опитування щодо наркотиків 2024 стартує – Україна приймає участь!

Ви вживаєте наркотики? Скільки? Чому?

EMCDDA запускає Європейське веб-опитування щодо наркотиків 2024 року для оцінки моделей вживання наркотиків у понад 30 країнах.

Ви вживаєте наркотики? Скільки? Чому? Це одні з питань, поставлених в останньому Європейському веб-опитуванні щодо наркотиків, яке 21 травня запустило Агентство ЄС з наркотиків (EMCDDA). Сьогодні, 4 червня, до опитування приєднується Україна. Опитування, орієнтоване на людей віком від 18 років, які вживали наркотики, має на меті покращити розуміння моделей вживання наркотиків у Європі та допомогти сформувати майбутню політику щодо наркотиків та втручань, пов’язаних з вживанням.

Добровільне анонімне опитування — один із цільових «передових» методів моніторингу агентства — цього року проводитиметься в 36 країнах приблизно 30 мовами. Як і в попередні роки, він буде просуватися на національному рівні координаційними центрами Reitox та їхніми партнерами, а також через цільову рекламу в соціальних мережах.

Вже вдруге партнери агентства із Західних Балкан і Європейської політики сусідства через проекти Інструменту передвступної допомоги (IPA8) і EU4Monitoring Drugs (EU4MDII) також беруть участь, заповнюючи важливу прогалину в даних у регіонах.

 

Переваги веб-опитувань

Перевага веб-опитувань полягає в тому, що вони безпосередньо охоплюють людей, які вживають наркотики. Їх швидко та дешево налаштувати, вони швидко надають нові дані та можуть допомогти виявити нові тенденції. Якщо використовуються ті самі запитання, якісно та прискіпливо перекладені, то ці опитування також можуть дозволити міжнаціональні порівняння.

 

Модулі цьогорічного опитування

Цьогорічне опитування, яка триватиме шість тижнів, структуроване за такими модулями:

– соціально-демографічні показники,

– моделі вживання наркотиків,

– доступ до наркотиків (кількість, яка зазвичай купується, і ціна, за якою вони сплачуються), з більш глибоким акцентом на моделях вживання канабісу.

 

Українські учасники також матимуть доступ до національного, спеціально розробленого експертами з Альянсу та ЦГЗ, блоку – “інші види опіоїдів”, що фокусується на метадоні.

 

Значення висновків опитування

Висновки цього опитування внесуть внесок у формування бази знань про практики вживання наркотиків у Європі. Це допоможе покращити оцінки розміру ринку на національному та європейському рівнях і сприятиме більш широкому розвитку політики.

Хоча веб-опитування не є репрезентативними для населення в цілому, якщо їх ретельно проводити та поєднувати з традиційними методами збору даних, вони можуть допомогти намалювати більш детальну, реалістичну та своєчасну картину вживання наркотиків та ринків наркотиків у Європі. Таким чином, вони є ключовим компонентом реагування EMCDDA на проблему наркотиків, яка постійно змінюється.

На сьогодні проведено чотири раунди EWSD, у яких взяли участь 33 країни та понад 150 000 респондентів. Україна приймає участь вдруге, перший раз було у 2021 році.

 

Детальніше дізнатися про опитування можна тут.

Посилання для проходження опитування учасникам з України: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EWSD2024-Ukraine

Прокрутка до верху